”Rätten” och ”Bete sig” prisas med Norrlands litteraturpris

15 juni 2020

Årets mottagare av Norrlands litteraturpris har utsetts. Pernilla Berglund tilldelas priset i vuxenklassen för diktsamlingen Rätten. Linda Jones tilldelas priset i barn och ungdomsklassen för romanen Bete sig.

 

 

Utmärkelsen, som består av ett diplom samt en penningsumma om 10 000 kronor, delades ut vid en ceremoni på Bokcafé Pilgatan i Umeå den 13 juni. Priset brukar vanligen delas ut vid sällskapets traditionsenliga sommarmöte, men detta fick i år ställas in till följd av den rådande coronasituationen. Ceremonin kan ses i sin helhet i ovanstående YouTubevideo.

 

Pernilla Berglund har skrivit "Rätten".

Pernilla Berglund har skrivit ”Rätten”.

 

Pernilla Berglund tilldelas Norrlands litteraturpris 2020 i kategorin vuxenlitteratur för sin diktsamling Rätten (Teg Publishing) med motiveringen:

”Med avstamp i en titel fylld av mångtydighet tar Pernilla Berglund i Rätten med oss på en ordkarg och obeveklig resa mot förlåtelsens smärtpunkt. En älv flyter genom diktraderna och det västerbottniska landskap som skildras, vid stranden våndas ett barn över arvet hon fått och i sin tur nu som förälder kan ha fört vidare. Vilket brott som har begåtts, vems rätten är att berätta och om det finns en otvetydig sanning förblir oklart. Tydligt är däremot att här har ett betydande diktverk skapats; Berglunds poesi är stark, noggrann och lämnar bestående spår i hjärtat.”

 

Linda Jones har skrivit "Bete sig".

Linda Jones har skrivit ”Bete sig”.

 

Linda Jones tilldelas Norrlands litteraturpris 2020 i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin roman Bete sig (Vox by Opal) med motiveringen:

”Med en finurligt kärv prosa där fina språkdetaljer gång efter annan överraskar läsaren, skriver Linda Jones i Bete sig fram ett vuxenblivande i skuggan av en skilsmässa. I ett växelskildrat, medryckande skeende följer vi romanens Stina dels i ett då där hon hanterar föräldrarnas besked, och dels i ett nu när hon prövande slår sig fri genom att ensam bosätta sig i en stuga vid fjällets rand. Frigörelseprocessen gestaltas trovärdigt i all sin sårighet och tjurighet, när Stina oförberedd möter känslorna familjesplittringen framkallar och prövningarna det norrbottniska skogslivet kräver.”

 

Övriga nominerade till 2020 års pris:

Vuxenlitteratur:
Marginalia ; Xterminalia, Johan Jönson, Albert Bonniers förlag
Där rinner en älv genom Saivomuotka by, Pia Mariana Raattamaa Visén, Albert Bonniers förlag
Materialvägensägen, David Vikgren, Teg Publishing
Testamente, Nina Wähä, Norstedts

 

Barn- & ungdomslitteratur:
Vittran, Annalena Hedman, Natur & Kultur
Kyla, Therese Henriksson, Opal
Blod i gruset, Mats Jonsson, Alfabeta
Beröringen, Gustav Tegby, Rabén & Sjögren

 

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris premierar föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling. Priset instiftades 1973 under namnet Rörlingstipdendiet – ursprungligen med syftet att lyfta fram ett lovande norrländskt författarskap – men döptes år 2008 om till sitt nuvarande namn. 2014 delades priset upp i de två kategorierna vuxen samt barn och ungdom. Prissummorna är på 10 000 kronor. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.