Norrlands litteraturpris till Ædnan samt Vi skulle segla runt jorden

8 juli 2019

Årets mottagare av Norrlands litteraturpris har utsetts. Linnea Axelsson tilldelas priset i vuxenklassen för den prosalyriska romanen Ædnan. Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark tilldelas priset i barn- och ungdomsklassen för serieromanen Vi skulle segla runt jorden.

 

Utmärkelsen, som består av ett diplom samt en penningsumma om 10 000 kronor, delades ut vid en ceremoni på Hola Folkhögskola i den ångermanländska byn Prästmon i Kramfors kommun i samband med Norrländska Litteratursällskapets traditionsenliga sommarmöte.

 

Linnea Axelsson, 2019 års mottagare av Norrlands litteraturpris i den skönlitterära klassen.

Linnea Axelsson, 2019 års mottagare av Norrlands litteraturpris i den skönlitterära klassen.

 

Linnea Axelsson tilldelas Norrlands litteraturpris 2019 i kategorin vuxenlitteratur för sin roman Ædnan (Albert Bonniers förlag) med motiveringen:

”Med beundransvärd lojalitet mot formen, breda penseldrag tecknande allt från det lilla till det oöverskådliga och en utbildande såväl som förlåtande ton binder Linnea Axelsson i Ædnan samman hundratals ögonblicksbilder till en prosaiskt utformad diktkrönika, där berättelsen om ett fåtal samiska familjer gestaltar hundratals år av förtryck. Det är ett flödande epos som försöker bearbeta trauman efter skallmätningar och tvångsförflyttningar såväl som lyfta samtida frågor om klimatförändringar och nedmonteringen av landsbygden, alltid med lika stor respekt för berättelsen som för den som berättar.”

 

Elisabeth Widmark och Anna Sundström Lindmark, 2019 års mottagare av Norrlands litteraturpris i barn- och ungdomsklassen.

Elisabeth Widmark och Anna Sundström Lindmark, 2019 års mottagare av Norrlands litteraturpris i barn- och ungdomsklassen.

 

Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark tilldelas Norrlands litteraturpris 2019 i kategorin barn- och ungdomslitteratur för sin serieroman Vi skulle segla runt jorden (Natur & Kultur) med motiveringen:

”Genom ett balanserat språkbruk, dekorerat med portioner av stilistisk lekfullhet, och utan att avslöja varken för lite eller för mycket, berättar Anna Sundström Lindmark i ’Vi skulle segla runt jorden’ om Agnes liv dagarna före och efter hennes pappas självmord. Vad trubbiga ord i en ung flickas hjärta inte förmår förklara lämnas till Elisabeth Widmarks bilder att berätta, som i samspråk med den skrivna berättelsen pedagogiskt gestaltar hur bearbetandet av sorgen efter en anhörigs självmord kan gå till.”

 

Övriga nominerade till 2019 års pris:

Vuxenlitteratur:
Allting växer av Lyra Koli (Modernista)
Mördarens mamma av Ida Linde (Norstedts)
Nordisk fauna av Andrea Lundgren (Natur & Kultur)
Robert Smith och jag av Peo Rask (Black Island Books)

 

Barn- & ungdomslitteratur:
Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark (Wibom Books)
Jag heter Beata av Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget)
Vilma och skolan/Vilma ja koulu av Lina Stoltz (Barents Publisher)
Ättlingarna – Hotet av Mats Söderlund (Rabén & Sjögren)

 

Om Norrlands litteraturpris

Norrlands litteraturpris utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Priset instiftades 1973 och kallades fram till år 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis premierade priset ett lovande norrländskt författarskap, men delas numera ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling i vuxen- samt barn- och ungdomskategorin. Prissummorna är 10 000 kronor och delas ut vid det årliga sommarmötet. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

 

För mer information

David Väyrynen, ordförande, david_wayrynen@hotmail.com, 073-833 91 86