Sommarmötet i Prästmon – hög tid att anmäla sig!

7 juni 2019

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr anordnar varje år ett sommarmöte någonstans i Norrland. Detta år samlas vi på Hola folkhögskola i Prästmon, Nyland, Ångermanland. För tredje året i rad samlas vi på en plats där mötesdeltagarna har möjlighet att bo tillsammans. Många är historierna om hur sällskapet brukade samlas på Medlefors folkhögskola för veckolånga kurser tillsammans. Det här är ett sätt att återuppliva den traditionen. När mötesdeltagarna inte bara delar kurser tillsammans, utan också middagar och kvällar, fortsätter samtalen om litteraturen och livet att ljuda långt inpå småtimmarna. Då har vi lyckats.
 
De senaste årens koncept då vi utökat sommarmötet med en tredje dag har uppskattats och upprepas i år. Vi planerar för en prosaworkshop som leds av Therése Söderlind. Vi avslutar lördagen med middag, utdelning av Norrlands litteraturpris, intervju och läsning med pristagarna följt av en släppfest för Provins 2/2019 som är öppen för allmänheten.

Program

Torsdag 4/7

15.00-15.30 Invigning av sommarmötet
15.30-16.00 Intro Workshop, Therése Söderlind: ”Världens äldsta yrke”*
16.00-17.00 Debattsamtal: ”Blir man utgiven?”**
18.00-23.00 Middag på folkhögskolan, följt av samkväm

 

Fredag 5/7

08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshop
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-16.00 Workshop (med paus för fika klockan 14.30)
16.00-18.00 Guidat besök till Torsåkers kyrka och Häxberget
18.30-21.00 Grillkväll vid älven
21.00-23.00 Öppen scen ****

 

Lördag 6/7

08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshop
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-16.00 Workshop
18.00-20.00 Festmiddag

 

Öppet för allmänheten, lördag kväll:

20.00-21.00 Utdelning av Norrlands litteraturpris 2019 och samtal med pristagarna.
21.00-00.00 Släppfest för Provins nummer 2/2019***

 

Söndag 7/7

08.00–09.00 Frukost
09.00–12.00 Utcheckning och hemresa vid lämplig tidpunkt

 
Samtliga programpunkter tar plats på Hola folkhögskola, med undantag för de aktiviteter där annan plats anges.

 

Avgifter

Totalpaket: 1600 kronor för medlemmar, 2100 kronor för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins). I avgiften ingår workshop, boende på Hola folkhögskola i enkelrum med toa och dusch, frukostar, fika, luncher, middagar och fritt inträde till arrangemangen.

 
Om boende ordnas på egen hand kostar workshop, luncher, middagar och inträden till arrangemangen 1100:- för medlemmar och 1600:- för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins).

Anmälan

Du anmäler din medverkan till patrik.torneus@forfattarcentrum.se eller genom att ringa 070-511 88 82 (vardagar 08.00–12.00). SISTA ANMÄLAN MÅNDAG 24 JUNI. Platserna är något begränsade och således gäller först till kvarn.

 
Bortsett från lördagens festmiddag kommer alla luncher och middagar vara helt kött- och fiskfria. Lördagens festmiddag erbjuder fler alternativ. I samband med anmälan, meddela eventuella allergier och särskild kost, för att säkerställa att du får rätt mat.

 
Observera att du måste boka och betala din resa på egen hand.

Årets workshopledare och övriga arrangemang:

• Therése Söderlind
Ingen författare är så väl lämpad att hålla workshop på Hola folkhögskola som just Therése Söderlind – född 1965 och uppvuxen på flera orter i Höga kusten, Ångermanland. Hennes debutroman Norrlands svårmod utkom hösten 2010 och belönades med bland annat Norrlands litteraturpris med motiveringen: ”Therése Söderlind lyckas i sin debutroman tränga in i en komplex och poetiskt laddad verklighet där en familjs öde aldrig blir patetiskt eller schablonmässigt skildrat. Det är ett slags Norrlands noir från sin ljusaste sida, där författaren på ett ömsint sätt skildrar både de destruktiva och de kämpande, uppbyggande sidorna hos sina huvudpersoner. Norrlands svårmod är en debut som ger mersmak”. Tre år senare utkom Vägen mot Bålberget – en roman som kretsar kring häxprocesserna i Ångermanland på 1670-talet. Kvar idag finns människor som vet att de är släkt med de kvinnor som drabbades, eller med de män som såg till att de dömdes. Vägen mot Bålberget handlar om dem.

 
Therése Söderlind bjuder in workshopdeltagare med orden:
Jag vill knuffa er lite utanför den stig ni gärna väljer och låta er provskriva i olika genrer. Det är en ögonöppnare! Vi ska också dela åsikter om vad som gör att man fastnar i en viss berättelse – och öva på att skriva så. Och om ni som jag någon gång saknat det där som filmskapare kan – lägga in lite musik för att skapa atmosfär – så åker ni kanske bättre rustade härifrån, då vi ska prata om olika sätt att förmedla stämningar med ”bara” språkets hjälp. Tid finns också till fritt skrivande eller att prata om någon del av skrivprocessen eller förlagsprocessen i mindre grupp. Observera att workshopen är begränsad till 15 deltagare.

 
**Debattsamtal tor kl 16: ”Blir man utgiven?”
En av de vanligaste frågorna Patrik Tornéus får i sitt arbete för Norrländska litteratursällskapet är hur man blir publicerad eller utgiven. Naturligtvis finns inga enkla svar på de frågorna i en värld som tycks bli allt mer ekonomiskt cynisk. Patrik har tidigare arbetat med litteratur på universitet och förlag och arbetar nu med litteraturfestivalen Littfest och diskuterar här utgivningsklimatet med Daniel Åberg, författare, journalist och vice ordförande för Norrländska litteratursällskapet. Tid för frågor utlovas.

 
***Provins släppfest
Provins nummer 2/2019 har tema Trädgränsen. Under släppfesten på sommarmötet har vi två gäster – Helena Fagertun, författare, översättare och tidigare redaktör för Provins samt den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina.

 
För några år sedan började Fagertun samla på ljung i litteraturen och har på sitt Instagramkonto @hundranamn löpande publicerat foton av boksidor där ordet ljung förekommer, under hashtagen #ljungisamtidslitteratur. ”Det fanns egentligen ingen riktig anledning till det utan jag fick helt enkelt för mig att ljungen var en växt som ovanligt frekvent förekom i den nordiska samtidslitteraturen” skriver hon i senaste numret av Provins, där hon medverkar med en essä i form av en stor och smulande bukett av formuleringar vars enda gemensamma nämnare är att de handlar just om ljung. Under släppfesten letar vi oss fram genom ljungsnåren i den samtida litteraturen.

 
Delar av kvällen ägnar Carl Åkerlund och Helena Fagertun, nuvarande och tidigare redaktör, även åt ett samtal om tankar kring arbetet med tidskriften, till vilket medlemmars frågor och tankar är varmt välkomna.

 
Medverkar på Provins släppfest gör också den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina, som medverkar i Provins 2/2019 med en för tidskriften specialskriven novell.

 
I novellen När Aljosja kom hem från kriget reser soldaten Aljosja från den krigsdrabbade gränstrakten mellan Ryssland och Ukraina, där han tjänstgjort som legosoldat, till sin hemby på Kolahalvön i norr. Den hemvändande sonen tas emot med öppna armar och förberedelser för det stundande bröllopet tar genast fart i den lilla byn, med en drastisk, burlesk och brutal händelseutveckling som följd. Men, som översättaren och förläggaren Mikael Nydahl pekar på i sitt efterord, ”trots allt är detta inte i första hand en novell om livet på landet i den ryska Nordkalotten, utan om den hemvändande soldaten.” Novellen väcker frågor om vad krig gör med ett land och dess befolkning, hur våld läcker över gränser och generationer, och hur historiska skeenden påverkar banden mellan människor ända ned på en intim nivå.

 
Liza Aleksandrova-Zorina är född 1984 i Leningrad och uppvuxen på Kolahalvön i gruvorten Kovdor, nära finska gränsen. Numera bor hon i Moskva och är verksam som författare, filmare, publicist och bloggare. Aleksandrova-Zorina vistades som Sverker Åström-stipendiat i Stockholm 2018, och samma år utkom hennes fjärde roman, En tredjedel av livet sover vi, på ryska. Novellen Aljosja kom hem från kriget är skriven speciellt för Provins och det första av hennes skönlitterära verk som översatts till svenska. Sedan tidigare finns hennes reportage om åtstramningen av det ryska internet översatt, Internet bakom taggtråden (Ariel, 2018).

 
****Öppen scen
Maximal lästid 5-6 minuter, så att flera röster kan höras. Anmälningar kan göras både på plats och före: patrik.torneus@forfattarcentrum.se

Nominerade till Norrlands litteraturpris 2019

• Vuxenlitteratur:
Ædnan av Linnea Axelsson (Albert Bonniers förlag), Allting växer av Lyra Koli (Modernista), Mördarens mamma av Ida Linde (Norstedts), Nordisk fauna av Andrea Lundgren (Natur & Kultur) och Robert Smith och jag av Peo Rask (Black Island Books)

 
• Barn- och ungdomslitteratur:
Närmare kommer vi inte av Anneli Furmark (Wibom Books), Jag heter Beata av Katarina Kieri (Lilla Piratförlaget), Vilma och skolan/Vilma ja koulu av Lina Stoltz (Barents Publishers), Vi skulle segla runt jorden av Anna Sundström Lindmark (Natur & Kultur) och Ättlingarna – Hotet av Mats Söderlund (Rabén & Sjögren)