Sommarmötet i Dalkarlså – anmäl dig i dag!

23 april 2018

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr anordnar varje år ett sommarmöte någonstans i Norrland. Detta år samlas vi på Dalkarlså folkhögskola i Dalkarlså, Robertsfors kommun, Västerbotten. För andra året i rad vill samlas vi på en plats där mötesdeltagarna har möjlighet att bo tillsammans. Många är historierna om hur sällskapet brukade samlas på Medlefors folkhögskola för veckolånga kurser tillsammans. Det här är ett sätt att försöka återuppliva en sådan tradition. När mötesdeltagarna delar, inte bara kurser tillsammans, utan också middagar och kvällar, fortsätter samtalen om litteraturen och livet att ljuda långt inpå småtimmarna. Då har vi lyckats.
 
Fjolårets nya koncept då vi utökade sommarmötet med en tredje dag blev uppskattat och upprepas i år. Vi planerar för två workshops: en för skrivande för barn och unga under ledning av Lina Stoltz, och en på prosaspåret om hur texten kan hålla författaren i schack av Mikael Berglund. Dessa genomförs dagtid från torsdag eftermiddag till lördag eftermiddag, med ett kort avbrott på fredagsförmiddagen för en historisk utflykt. När workshopparna avslutats på lördagen vidtar medlemsmötet, vilket följs av en föreläsning om att skriva för digitala plattformar. Vi avslutar lördagen med middag, utdelning av Norrlands litteraturpris, intervju och läsning med pristagarna följt av en släppfest för Provins 2/2018 med öppen scen, ett arrangemang öppet för allmänheten.

Program

Torsdag 5/7

14.30-15.00 Invigning av sommarmötet
15.00-18.00 Workshops
18.30-23.00 Middag på folkhögskolan, följt av samkväm

 

Fredag 6/7

08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshops
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-16.00 Workshops (med paus för fika klockan 14.30)
16.00-19.00 Tid för att upptäcka bygden. Karta finns!
19.00-23.00 Pizzakväll i bagarstugan vid ån. Ståupp med Tora Larsson och elektronisk musik med Love Törngren.

 

Lördag 7/7

08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshops
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-15.00 Workshops
15.30-17.00 Föreläsning om att skriva för ljud(bokstjänster) av Daniel Åberg
18.00-20.00 Festmiddag

 

Öppet för allmänheten, lördag kväll:

20.00-21.00 Utdelning av Norrlands litteraturpris 2018 och samtal med pristagarna.
21.00-22.00 Släppfest för Provins nummer 2/2018
22.00-01.00 Öppen scen och samkväm (Uppläsning max 5 minuter per person pga tidsskäl)

 

Söndag 8/7

08.00–09.00 Frukost
09.00–12.00 Utcheckning och hemresa

 
Samtliga programpunkter tar plats på Dalkarlså folkhögskola, med undantag för de aktiviteter där annan plats anges.

 

Avgifter

Totalpaket: 1300 kronor för medlemmar, 1800 kronor för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins). I avgiften ingår workshop, boende på Dalkarlså folkhögskola, frukostar, fika, luncher, middagar och fritt inträde till arrangemangen.

 
Om boende ordnas på egen hand kostar workshop, luncher, middagar och inträden till arrangemangen 800 kronor för medlemmar och 1300 kronor för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins).

Anmälan

Du anmäler din medverkan till patrik.torneus@forfattarcentrum.se eller genom att ringa 070-511 88 82 (vardagar 08.00–12.00). SISTA ANMÄLAN ONSDAG 20 JUNI. Platserna är något begränsade och således gäller först till kvarn. Anmäl samtidigt vilken workshop du vill gå. (Under torsdagens workshoppass får deltagarna träffa både Lina Stoltz och Mikael Berglund. Från fredag går du workshopen du valt.)

 
Bortsett från lördagens festmiddag kommer alla luncher och middagar vara helt kött- och fiskfria. Lördagens festmiddag erbjuder fler alternativ. I samband med anmälan, meddela eventuella allergier och särskild kost, för att säkerställa att du får rätt mat.

 
Observera att du måste boka och betala din resa på egen hand. Kommer du med annat än bil rekommenderas tåg eller buss. Meddela din resväg till Patrik för att vi skall kunna ordna skjuts från busshållplatserna Bygdeå E4 eller Dalkarlså E4. (Från busshållplatsen Dalkarlså E4 till folkhögskolan är det en kilometer, om du önskar en uppfriskande promenad.)

 
På folkhögskolan serveras inga alkoholhaltiga drycker. Det är däremot tillåtet att dricka medhavd alkohol. Under fredagen finns det tid att åka till Robertsfors systembolag, två mil norrut, om så önskas.

Årets workshopledare

• Lina Stoltz: ”Skriva för unga läsare”
Bilderbok, kapitelbok, ungdomsroman, lättläst. Vem vill vi skriva för? Och hur hittar vi rätt tilltal för den tänkta läsaren? Frågan är sällan vad vi ska berätta om, utan hur. Det är sällan idéerna som gör krokben på oss, utan vägen fram till texten. Att bli mer medveten om språkbruk, dramaturgi, karaktärer och gestaltning kan underlätta skrivprocessen. Genom övningar, med fokus på det egna skrivandet, ägnar vi denna workshop åt att fördjupa oss i skapandet av barn- och ungdomslitteratur.

 
• Mikael Berglund: “Är din text klokare än du?”
Hur ser din text ut när du inte aktivt kontrollerar den? Om du inte på förhand vet vart meningen slutar eller vilken som tar vid? Och om du inte heller i efterhand tar dig rätten att lägga texten tillrätta? Jag kommer att hålla i ett seminarium med korta skrivövningar som problematiserar författarens medvetna, beräknande auktoritet. Det skrivna som en levande varelse, eller en fors, fredad från tukt och utbyggnad. Jag utgår från idén att den som låter texten finna sin egen fåra erbjuder läsaren möjligheten – och ansvaret – att finna något större än den enskilde författaren hade kunnat åstadkomma genom skicklighet och kontroll. Här kommer också den inte okontroversiella åtskillnaden mellan form och innehåll på tal: Om texten är klokare än författaren väljer den sin egen garderob. Men du behövs givetvis för att texten alls ska bli skriven, och vad är det då som krävs av författaren enligt denna idé om skrivande?

Nominerade till Norrlands litteraturpris 2018

• Barn- & ungdomslitteratur:
Pojken från längesen av Kerstin Lundberg Hahn (Rabén & Sjögren), Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg (Mirando förlag), Flytten av Lina Stoltz (Nypon förlag), Amanda & Ila: Från och med nu av Katja Timgren (Alfabeta) och Vakuum av Mia Öström (Gilla böcker)

 
• Skönlitteratur:
Smekmånader av Mikael Berglund (Albert Bonniers förlag), Nya Norrland av Mats Jonsson (Ordfront), Solidärer av Anna Jörgensdotter (Albert Bonniers förlag), Källarhundarna av Tove Mörkberg (Brombergs) och Barmark av Malin Nord (Albert Bonniers förlag)