Årets sommarmöte äger rum på Västerbergs folkhögskola – anmäl dig nu

10 maj 2024

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr anordnar varje år ett sommarmöte någonstans i Norrland. Detta år samlas vi på Västerberg folkhögskola i Gästrikland. För första gången på många år besöker nu Norrländska litteratursällskapet åter igen Södra Norrland. Senast det hände var 2012 då Gysinge huserade sällskapet.

Vi planerar för en prosaworkshop som leds av Madeleine Bäck, författare uppvuxen i Storvik, och som vanligt avslutas Sommarmötet med festmiddag, utdelning av Norrlands litteraturpris, intervju och läsning med pristagarna följt av festligheter som är öppen för allmänheten.

 

Torsdag 4/7
15.00-15.30 Fika och Invigning av sommarmötet
15.30-16.00 Intro för sommarmötets workshop, med Madeleine Bäck*
16.00-17.00 Vad är Norrländsk identitet?**
18.00- Middag på folkhögskolan, följt av samkväm

 

Fredag 5/7
08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshop
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-16.00 Workshop (med paus för fika)
16.00-17.30 Guidning i Wilhelmina Skoghs fotspår***
18.00 Middag

 

Lördag 6/7
08.00-09.00 Frukost
09.00-12.00 Workshops
12.00-13.00 Lunch på folkhögskolan
13.00-16.00 Workshop
18.00-19.30 Festmiddag

 

Öppet för allmänheten, lördag kväll:
19.30-20.30 Provins senaste nummer presenteras med läsningar och samtal.
21.00-22.00 Kvällen avslutas med utdelning av Norrlands litteraturpris 2024 och samtal med pristagarna, därefter öppen scen och fest.

 

Söndag 7/7
08.00-10.00 Frukost
09.00- Utcheckning och hemresa vid lämplig tidpunkt.

 

Avgifter
Totalpaket: 2500:- för medlemmar, 3500:- för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins). I avgiften ingår workshop, boende på Västerbergs folkhögskola i enkelrum med toa och dusch, frukostar, fika, luncher, middagar och fritt inträde till arrangemangen.

Om boende ordnas på egen hand kostar workshop, luncher, middagar och inträden till arrangemangen 1700:- för medlemmar och 2700:- för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins).

 

Anmälan
Du anmäler din medverkan till patrik.torneus@forfattarcentrum.se.

Sista anmälningsdag är söndag den 9 juni. Platserna är begränsade och således gäller först till kvarn.

Bortsett från lördagens festmiddag kommer alla luncher och middagar vara helt kött- och fiskfria. I samband med anmälan, meddela eventuella allergier och särskild kost, för att säkerställa att du får rätt mat.

Observera att du måste boka och betala din resa på egen hand.

 

Årets workshopledare och övriga arrangemang:

*Workshop med Madeleine Bäck
Workshop – Myten om Gästrikland

Följ med på en resa i Norrlands och kanske hela Sveriges mest oförtjänt okända landskap, Gästrikland. Jag som workshopledare och lokalpatriot ger er några landmärken rotade i lokala sägner och gäckande folktro. Men färdvägen ritar ni själva med kreativiteten som kompass. Skrivövningar blandas med textdiskussioner, feedback och minst en utflykt. Tillsammans bygger vi nya myter och – om vi har tur – ett och annat monster.

 

**Vad är Norrländsk identitet?
Gästrikland utgör inte bara Norrlands sydspets, utan Sandviken där Västerbergs folkhögskola i Storvik ligger är också Norrlands sydligaste kommun. Men hur pass levande är den norrländska identiteten i den här trakten i dag och historiskt? Och vad är egentligen ens Norrland – en geografisk definition, en uppsättning gener, ett ölmärke? Kanske föds man inte till norrlänning, man blir det, för att parafrasera en icke-norrlänning. Medverkande meddelas senare.

 

*** Guidning i Wilhelmina Skoghs fotspår
Wilhelmina Skogh är mest känd som anrik hotellchef för Grand Hôtel i Stockholm – inte minst efter Ruth Kvarnströms succéroman De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel. Men det var på järnvägshotellet i Storvik som Wilhelmina Skogh inledde sin hotellkarriär.Vi guidas i Wilhelmina Skoghs fotspår i Storvik av Wilhelmina-sällskapets eldsjäl Marit Snar.

 

De nominerade till Norrlands litteraturpris 2024 är:

I kategorin barn- & ungdomslitteratur:
Farsan och jag av Sanna Hedin (Natur och Kultur)
De tar allt ifrån mig av Linda Jones (Bonnier Carlsen)
Kuben av Nils Lundkvist (Bonnier Carlsen)
Onsdagarna på badhuset av Alma Thörn (Alfabeta)
Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot (Raben & Sjögren)

 

I kategorin vuxenlitteratur:
Våld: om träd och slöjd och män av Anahita Ghazinezam (Ordfront)
Spindelbjörken av Pär Hansson (Norstedts)
Ro bror, ro av Kurt Levlin (Ord&Visor)
När man sparkar på en hund av Ida Linde (Norstedts)
Härlig är jorden av Mats Söderlund (Weyler