Sommarmötet återvänder till Medlefors folkhögskola – anmäl dig nu!

26 april 2023

Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr anordnar varje år ett sommarmöte någonstans i Norrland. Detta år återvänder vi till Medlefors folkhögskola i Skellefteå, platsen där sällskapet startade sin sommarmötesverksamhet med skrivkurser, föreläsningar, samkväm och årsmöten redan 1970, en plats där sällskapet kom att fortsätta att vara ända fram till 2001. Efter drygt tjugo år på andra platser har vi nu fått möjlighet att återvända, bland annat för att få fira att Sara Lidman i år skulle ha blivit 100 år!

I år håller Katarina Kieri workshop under rubriken ”Formen är fri, stunden är din”. Vidare lyssnar vi till Christer Larsson, mångårig medarbetare vid folkhögskolan och tidigare styrelsemedlem i Norrländska litteratursällskapet, berätta om litteratursällskapets historia på folkhögskolan. Under fredagseftermiddagen åker vi buss till Missenträsk tillsammans med en guide från Sara Lidman-sällskapet. Väl där kommer vi att besöka såväl Sara Lidman-gården som utställningen ”Sara mitt i byn”. Lördagen avslutas i sedvanlig ordning med utdelning av Norrlands litteraturpris i kategorierna barn- och ungdomslitteratur och vuxenlitteratur. Allra sista skall vi se till att fira årets andra nummer av Provins, tillsammans med redaktör Elin Persson och särskilt inbjudna gäster.

 

Torsdag 6/7

15.00-15.30    Fika och Invigning av sommarmötet

15.30-16.00    Intro för sommarmötets workshop, med Katarina Kieri*

16.00-17.00    Om sällskapets historia på folkhögskolan, med Christer Larsson**

18.00-22.00    Middag på folkhögskolan, följt av samkväm

 

Fredag 7/7

08.00-09.00    Frukost

09.00-12.00    Workshop

12.00-13.00    Lunch på folkhögskolan

13.00-16.00    Workshop (med paus för fika klockan 14.30)

16.30-22.00    Utflykt till Sara Lidmans Missenträsk***

 

Lördag 8/7

08.00-09.00    Frukost

09.00-12.00    Workshops

12.00-13.00    Lunch på folkhögskolan

13.00-16.00    Workshop

18.00-19.30    Festmiddag

 

Öppet för allmänheten, lördag kväll:

19.30-20.30    Utdelning av Norrlands litteraturpris 2023 och samtal med pristagarna

21.00-22.00    Släppfest för Provins nr 2/2023

 

Söndag 9/7

08.00-10.00    Frukost

09.00-         Utcheckning och hemresa vid lämplig tidpunkt

 

Samtliga programpunkter, bortsett från utflykten till Missenträsk, tar plats på Medlefors folkhögskola.

 

Avgifter

Totalpaket: 1600:- för medlemmar, 2100:- för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins). I avgiften ingår workshop, boende på Medlefors folkhögskola i enkelrum med toa och dusch, frukostar, fika, luncher, middagar och fritt inträde till arrangemangen.

 

Om boende ordnas på egen hand kostar workshop, luncher, middagar och inträden till arrangemangen 1100:- för medlemmar och 1600:- för icke medlemmar (inkluderar medlemskap och prenumeration på Provins).

 

Anmälan

Du anmäler din medverkan till patrik.torneus@forfattarcentrum.se eller genom att ringa 070-511 88 82 (vardagar mellan 08.00 och 12.00). Sista anmälningsdag är söndag den 4 juni. Platserna är begränsade och således gäller först till kvarn.

 

Bortsett från lördagens festmiddag kommer alla luncher och middagar vara helt kött- och fiskfria. Lördagens festmiddag erbjuder fler alternativ. I samband med anmälan, meddela eventuella allergier och särskild kost, för att säkerställa att du får rätt mat.

 

Observera att du måste boka och betala din resa på egen hand.

 

Årets workshopledare och övriga arrangemang:

*Workshop med Katarina Kieri

”Workshop – Formen är fri, stunden är din

Utifrån rummet, platsen och gruppen samt med hjälp av andra författares texter kommer jag att servera ett antal skrivövningar att utgå ifrån. Var och en tar hand om dem på sitt sätt – följer eller går emot, prövar något nytt eller borrar vidare på kända marker. Allt kommer att ske på lekfullaste allvar, och tid kommer att avsättas för respons i olika former.”

 

**Om litteratursällskapets historia på folkhögskola

Christer Larsson har arbetat länge som lärare på Medlefors folkhögskola. Vid sidan av arbetet har han engagerat sig i både Norrländska litteratursällskapet och i Sara Lidman-sällskapet. I sitt föredrag berättar han om sällskapets särskilda relation till folkhögskolan, om tidigare rektor John Olofssons arbete för sällskapet och om den långa tradition av sommarmötande som påbörjades redan 1970.

 

*** Utflykt till Sara Lidmans Missenträsk

Med stöd av Medlefors folkhögskolan tar en chartrad buss oss till Missenträsk och tillbaka. På resan följer en guide från Sara Lidman-sällskapet. I Missenträsk besöker vi både Sara Lidmans hus och utställningen ”Sara mitt i byn”. Efter besöken stannar vi en stund för att äta grillad mat. Vår traditionsenliga öppna scen håller vi på plats i byn (maximal lästid 5-6 minuter, så att flera röster hinner höras. Anmälningar görs på plats eller före till patrik.torneus@forfattarcentrum.se).

 

De nominerade till Norrlands litteraturpris 2023 är:

I kategorin barn- & ungdomslitteratur:

Kanske är det längtan av Malin Fjellborg (Vox by Opal)

Älgkungen av Maria Hellbom (Bonnier Carlsen)

Mörka julnätter av Camilla Lagerqvist och Lina Blixt (Bonnier Carlsen)

Viskning mellan väggarna av Lina Stoltz (Barents Publisher)

Vera Vem? av Anna Sundström Lindmark och Elisabeth Widmark (Hedvig)

 

I kategorin vuxenlitteratur:

Inga bekymmer-bekymret av Mattias Alkberg (Teg Publishing)

Ovanjorden av Mikael Berglund (Albert Bonniers förlag)

Den underjordiska solen av Andrea Lundgren (Natur & Kultur)

Kaffe med mjölk av Ella-Maria Nutti (Wahlström & Widstrand)

Häng City av Mikael Yvesand (Polaris)

 

Välkomna!