Elin Persson och Sofia Runarsdotter nya redaktörer för Provins

22 november 2022

Den litterära tidskriften Provins som ges ut av Norrländska litteratursällskapet får från nummer 1/2023 nya redaktörer. Författaren Elin Persson blir ny huvudredaktör efter Carl Åkerlund, som efter fem år vid rodret nu går vidare till nya sysslor. Samtidigt tillträder Sofia Runarsdotter som tidskriftens nya bildredaktör efter Mia Rogersdotter Gran. Maria Persson blir ny formgivare och sättare efter Pernilla Forsberg och Erik Olofsson.

– Den nuvarande redaktionen har gjort ett enormt arbete med att göra en relevant, fördjupande och konstnärligt intressant kulturtidskrift. Vi är mycket glada över att så meriterade namn nu tar över arbetet och är övertygade om att de på ett fantastiskt sätt kommer att både förvalta och utveckla Provins, säger Elin Grelsson, ordförande i Norrländska Litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och ansvarig utgivare för tidskriften.

 

Elin Persson och Sofia Runarsdotter är nya redaktörer för Provins.

Elin Persson och Sofia Runarsdotter är nya redaktörer för Provins.

 

Elin Persson växte upp i Lingbo i Hälsingland och är utbildad socialantrolpolog. Hon debuterade med De afghanska sönerna år 2020, för vilken hon erhöll Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Debuten följdes upp av Det är något som drar i mig 2021 som nominerades till Norrlands litteraturpris. I januari 2023 utkommer Sommaren, Elin Perssons första roman för vuxna.

 

– Det känns otroligt fint att börja jobba som redaktör på Provins! Det är en tidskrift som inte bara har en hög litterär nivå utan också har ett samtal med samhället och världen. Jag ser mycket fram emot att hitta fler röster och bredda perspektiven ytterligare inom den norrländska litteraturen.

 

Sofia Runarsdotter är fotograf och bildkonstnär, född i Robertsfors i Västerbotten och utbildad vid Nordens fotoskola Biskops Arnö, Kungliga konsthögskolan och Konstfack. Sofia bedriver även konstnärliga projekt och föreläser om fotografi på journalist- och fotohögskolor. Hon arbetar med ett normkritiskt förhållningssätt i sina bilder, föreläsningar och workshops.

 

– Det här känns stort, ärofyllt och nervöst! Ett hedersuppdrag. Provins är som en del av min uppväxt. Jag och mina föräldrar läste Provins när jag växte upp, och jag har följt Provins arbete under de senaste femton åren när jag själv varit verksam som fotograf. Är väldigt glad att fått detta fina, viktiga uppdrag, säger Sofia Runarsdotter.

 

Umeåbaserade Maria Persson har tidigare varit delägare och medarbetare på kommunikationsbyrån Plakat, men är sedan 2014 frilansande grafisk formgivare och illustratör. Hon arbetar bland annat nära Umeå Teaterförening och Bildmuseet, samt driver sedan 2016 det egna projektet Dagens Dam där hon tecknar ett kvinnohistoriskt porträtt om dagen. Maria Persson är också styrelseledamot i Svenska Tecknare.

 

Provins utkommer fyra gånger per år och ges ut av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Föreningen vill passa på att tacka avgående redaktionen för sitt enormt fina arbete med den traditionstyngda tidskriften, vars första nummer utkom 1982 och i år fyller 40.