Kerstin Ekman och Moa Backe Åstot mottagare av Norrlands litteraturpris 2022

10 augusti 2022

Norrlands litteraturpris 2022 tilldelas ”Löpa varg” av Kerstin Ekman samt ”Himlabrand” av Moa Backe Åstot. Tillkännagivandet och prisutdelningen skedde vid sällskapets årliga sommarmöte på Hola folkhögskola den 9 juli.

”Löpa varg” av Kerstin Ekman tilldelas priset i kategorin vuxenlitteratur med följande motivering:

”Löpa varg” är en skenbart enkel och anspråkslös roman, som rymmer ett stort existentiellt djup. Här är människans påverkan på naturen inga abstrakta analyser eller slagord, utan en i vardagen förvärvad erfarenhet. I den åldrande jägmästaren Ulfs livskris återfinns såväl samvetskval som förtröstan och hopp kring vår förmåga att leva tillsammans med både varandra och vår livsmiljö. Formatet må vara litet, men Kerstin Ekmans ”Löpa varg” är en okuvlig och stark berättelse, tryggt rotad i den norrländska myllan.

”Himlabrand” av Moa Backe Åstot tilldelas priset i kategorin barn- och unglitteratur med följande motivering:

Med avstamp i ungdomens nu berättar Moa Backe Åstot om samisk identitet och nedärvda trauman på ett sätt som förbinder den enskilda människan med historien. Hon väjer inte för de svåra frågorna och skapar i den unga, homosexuella Ánte en smärtsam och trovärdig skildring av svårigheten att vara sig själv i en komplex väv av förtryck och fördomar. ”Himlabrand” är därtill en magpirrande tonårsberättelse om kärlek, lust och vänskap som alla som någon gång varit förälskade kan känna igen sig i och som ger hopp om ett samhälle i förändring.