Utdelning av Norrlands litteraturpris + släppfest Provins 2/2021

23 juni 2021

Välkommen till en tvådelad kväll med prisutdelning och släppfest, direkt från Kalix folkhögskola och Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs Sommarmöte 2021. Vi sänder live från 19.30 och det finns även ett begränsat antal publikplatser (se mer info nedan).

Kvällen inleds med utdelning av Norrlands litteraturpris 2021 och samtal med de två pristagarna. De nominerade till årets priser hittar du här.

Efter en kortare paus tar tidskriften Provins med, med ett program utifrån de två senaste numren:

Provins presenterar Staten

Provins redaktör Carl Åkerlund introducerar tidskriftens senaste nummer med det högaktuella temat Staten.

Att flyga bortom tankarna

Augustprisbelönade Elin Anna Labba samtalar med Carl Åkerlund om inflytandet från och synen på Áillohaš; Blåhaken; Nils-Aslak Valkeapää. Labba citerar Valkeapää i sin prisbelönta bok ”Herrarna satte oss hit” och Provins släppte tidigare i år ett digert specialnummer om den samiska portalfiguren. Under sommarmötet möts de i ett samtal om fåglar i samiskt bildspråk, hur man behåller en kritisk blick på sina förebilder och längtan efter ett enkelt liv som en form av samhällskritik.

Läsning: Stannar jag till är jag på flykt

Elin Anna Labba och Carl Åkerlund läser valda dikter av Nils-Aslak Valkeapää, i original och översättning, bl.a. ur Valkeapääs pjäs ”Ritnoaivi ja nieguid oaidni” (”Rimfrosthuvud och drömsynen”) som för första gången och i sin helhet publicerades i svensk översättning i Provins nr 1/2021.

 

OM EVENEMANGET

Hela evenemanget livestreamas, men det finns även ett begränsat antal publikplatser på Kalix folkhögskola. På grund av covid -19 krävs föranmälan till patrik.torneus@forfattarcentrum.se. Anmäl dig senast 12.00 fredag 2/7. Fri entré!

 

Välkommen till en helkväll med Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr och Tidskriften Provins!