En hälsning från Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs nya ordförande

18 juni 2021

Vid årsmötet den 18 mars 2021 hade jag äran att väljas till ny ordförande för denna anrika förening och ta över den stafettpinne som min företrädare David Väyrynen så fint förvaltat. 

Jag valdes in i styrelsen för tre år sedan och har hunnit sätta mig in i det fantastiska arbete som gjorts och görs och ser nu fram emot att i ännu större utsträckning arbeta för den norrländska litteraturen och våra medlemmars intressen.

Jag är född och uppvuxen på Rödön i Jämtland, där jag har min familj och ett boende i form av släktens härbre som i flera generationer byggts ut, byggts om, brukats och bebotts. Jag har utkommit med två romaner; Du hasar av trygghet (2011) och Hundarna på huvudgatan (2016). I den sistnämnda grävde jag mig ner i den mellannorrländska jord som alla mina släktingar härstammar från och placerade handlingen i Ångermanland respektive Jämtland. En jord som jag för övrigt fortfarande gräver djupt i, i mitt nu pågående romanarbete. Jag är också kritiker och kulturskribent i Expressen och Sveriges Radio P1 och arbetar som utbildningsledare på Skrivarakademin.

Min förhoppning och ambition är att Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr ska fortsätta vara en levande mötesplats för skrivande och läsande människor i norra Sverige och utvecklas i den riktningen. I det ingår att både förvalta etablerade röster och ge plats för nya. Har du tankar om föreningen och styrelsens arbete är du varmt välkommen att kontakta mig på styrelsen@norrlitt.se

Tack för förtroendet att leda styrelsearbetet!

Elin Grelsson Almestad