Sommarmötet mot nya djup

14 oktober 2015

Fredagen den 14 augusti var det dags för årets sommarmöte, denna gång i Kiruna. Vi bodde högt upp och reste långt ner i underjorden.

Fredagen inleddes med skrivarkurs på Malmfältens folkhögskola. Pelle Lindblom, journalist och tidigare lärare i kreativt skrivande på Luleå tekniska universitet, ersatte Maria Vedin som fick ställa in. Det var nio deltagare som skrev på temat metaforer och bildspråk för prosa och lyrik.

Efter invigning av sommarmötet begav sig flertalet till Stadshuset där en guidning inleddes som handlade om stadens offentliga konst. Därefter fick vi en stadstur bland de byggnader som ska rivas och flyttas, hela eller delar av dem. Några fick ofrivilligt avstå denna guidning på grund av stora förseningar i tågtrafiken.

På lördag morgon åkte deltagarna buss ner i världens största underjordiska järnmalmsgruva. På 540 meters djup presenterades årets vinnare av Norrlands litteraturpris: Ida Linde och Lina Stoltz. Motiveringarna kan du läsa på vår sida Norrlands litteraturpris. Artikeln om pristagarna finns att läsa här >>>

Nere i gruvan fick vi provspränga, följa produktionskedjan av järnmalm och vi hann även med en fika. Diktaren Kerstin Tuomas Larsson underhöll både på ned- och uppresan. Och det var inte alltid lätt för henne, att med pannlampa navigera bland manus och läsa upp dikterna. Väl uppe i dagsljuset höll Pernilla Berglund, Helena Fagertun och Fanny Carinasdotter, redaktörerna för Provins, ett seminarium om deras första år och om hur deras arbete ser ut. Sammanfattningsvis kan sägas att redaktionen har ett ständigt och pågående samtal om vad de vill med Provins.

Efter en stunds fri tid inleddes sista punkten på schemat. Först hölls ett samtal mellan pristagarna Ida Linde och Lina Stoltz, lett av Anders Öhman, ordförande för Norrländska litteratursällskapet/FC Norr. Pristagarna fick naturligtvis även blommor och diplom. Till den andra delen av programpunkten hade författarna Kristina Sandberg och Elin Tamm bjudits in. Kristina Sandberg har gett ut sex böcker och fick Augustpriset för den senaste: Liv till varje pris (2014). Elin Tamm är debutant med Och jag lät mig vältas (2014). Utöver författarskapet är båda utbildade psykologer. Samtalet leddes av frilansjournalisten Marianne Söderberg. Under samtalet kom Marianne Söderberg och författarna fram till att de båda skriver om det vardagliga. Att låta det lilla få ta plats i ett lugnt tempo. Så då till deras gemensamma psykologbakgrund: har det någon betydelse för skrivandet? Nej, var bådas svar. Elin Tamm började skriva innan hon utbildade sig. Kristina Sandberg sa att författaren skriver sin egen historia och inte andras. Relationer mellan människor intresserar människor oavsett yrke och bakgrund enligt författarduon.