Norrlands litteraturpris 2014 tilldelas…

14 oktober 2015

För andra året i rad delas Norrlands litteraturpris ut till två vinnare, en i vuxenkategorin och en i barn- och ungdomskategorin, som vardera får 10 000 kronor. Priset som tidigare har tilldelats ett helt författarskap har kommit att tilldelas författaren för en enskild publikation, vilket gör det möjligt för författare att tilldelas priset flera gånger. I år tilldelas det två författare som tidigare inte fått priset, Ida Linde och Lina Stoltz.
Läs motiveringarna på vår sida Norrlands litteraturpris.

 

Ida Linde är född 1980 och uppvuxen i Umeå, men bor numera i Stockholm. Vid sidan av författandet arbetar hon på Biskops-Arnö. Prisromanen Norrut åker man för att dö är hennes femte publikation sedan debuten 2006, en roman hon redan hunnit få Aftonbladets litteraturpris för.
Under prisutdelningen berättade Ida Linde att Kiruna hela tiden funnits med i skrivprocessen.
– Jag ville skriva mig fram till Kiruna och gruvan i romanen, men jag kom aldrig dit, så därför är det extra roligt att det var Norrlands litteraturpris som tog mig till hit.

 

Lina Stoltz är född 1974 i Överkalix, men är sedan ett år tillbaka bosatt i Luleå. Hon är lärare till yrket, men för närvarande tjänstledig tack vare ett arbetsstipendium.Sedan debuten 1998 har hon hunnit med fem publikationer inom barn- och ungdomsgenren, där flera av titlarna också blivit översatta till meänkieli, finska och ryska. 2012 tilldelades hon Norrbottens läns landstings kulturstipendium Rubus Arcticus.
Den prisvinnande romanen Imorgon är allt som vanligt handlar om elvaåriga Lilian, som försöker förhålla sig till en missbrukande förälder.
– Handlingen är förlagd i en norrländsk mellanstor stad, men jag ville inte namnge den. Jag tycker att jag med boken berättar om medelklassalkoholism, ett problem som inte är geografiskt bundet, säger hon.